Cranio sacraal therapie


Voor wie

Indicaties voor Cranio Sacraal therapie zijn onder meer: huilbaby’s, dyslexie, slaapstoornissen, hoofdpijn, posttraumatische klachten, hyperactiviteit (ADHD), obstipatie, bekkenklachten, hoofdtrauma’s, chronische vermoeidheid.

Doel

Om te kunnen leven moeten we vrij kunnen bewegen, zowel in fysiek als mentaal opzicht; dit vraagt om een vrij en optimaal functionerend bindweefsel. Bindweefsel, als de verbindende factor in ons lichaam, houdt ons letterlijk en figuurlijk bij elkaar. Als er belemmeringen zijn in de beweging van het bindweefsel door trauma’s, kan door manuele druk het lichaam worden uitgenodigd weer mee te bewegen. Het bindweefsel ontspant, en verbetert de circulatie en de doorstroming in het behandelde gebied. Omdat al het bindweefsel in het lichaam met elkaar in verbinding staat, wordt indirect het hele systeem gestimuleerd tot een zo optimaal mogelijke werking. De meeste mensen ervaren de behandeling als zeer prettig en helend.

Wat is bindweefsel?

In de Cranio Sacraal therapie gaan we er vanuit dat het lichaam trauma’s van fysieke, chemische en emotionele aard te verduren krijgt. Meestal is het lichaam in staat deze adequaat te verwerken. Als dit niet lukt, ontstaan er verhardingen in het bindweefsel. Bindweefsel is een dunne, allesomvattende beschermende laag die om alle organen, zenuwen en spieren zit, die intrinsiek met elkaar verbonden zijn en door elkaar in beweging worden gehouden. Als er ergens in het lichaam een trauma ontstaat dat de natuurlijke beweging belemmert, worden automatisch ook andere onderdelen een halt toegeroepen, waardoor verhardingen in het bindweefsel ontstaan. Met behulp van manuele technieken kun je met lichte druk het ritme voelen, volgen en stimuleren.

Wat stuurt het bindweefsel aan?

Het Cranio-Sacrale Systeem stuurt het bindweefsel aan. Dit CS-systeem bestaat uit hersenvocht dat wordt rondgepompt door de hersenen, via het ruggenmerg omlaag naar het sacrum en daarna weer naar boven, om zodoende afvalstoffen af te voeren en voedingsstoffen af te leveren. Ons gehele zenuwstelsel wordt door dit systeem bestuurd. Alle spieren, zenuwen en bindweefsel – kortom alle lichaamsfuncties – worden door het zenuwstelsel aangestuurd. Het Cranio-Sacrale Systeem onderhoudt nauwe contacten met werkelijk alle onderdelen van het lichaam. Van de kleinste cel tot het grootste orgaan. Dit Cranio-Sacrale Systeem is net zo belangrijk voor ons ‘zijn’ als onze ademhaling of onze hartslag; het is van levensbelang.

Een gezond bindweefsel bevordert een gezond Cranio Sacraal Systeem
Een gezond Cranio Sacraal Systeem bevordert gezond bindweefsel